Dünənki yumurtanı yesəniz, orqanizmdə nə baş verir?

 01:30 30.03.2023     279

Çoxları əmindir ki, salat və ya səhər yeməyi hazırladıqdan sonra qalan yumurtalar bir neçə gün saxlandıqdan sonra da yeyilə bilər.

Redaktor.az xəbər verir ki, həkim – diyetoloq Mixail Qinzburq yumurta ilə bağlı yanlış fikri açıqlayıb.

Ehtiyatda olan yumurtaları bişirə bilmirsizsə, bir neçə saatdan sonra onlar tamamilə dadsız olacaq, onda biz onları gələcəkdə istifadə üçün ayırırıq.

Dietoloq Mixail Ginzburqun fikrincə, bunu etmək qətiyyən olma. Qaynadılmış yumurta bişirildikdən dərhal sonra yeyilməlidir.

“Ttez-tez yumurta qaynadılır və dərhal yeyilmir, sonrakı günlər ərzində yeyirik. Mütəxəssis deyir ki, bu yanlışdır, ən yaxşı halda qaynadılmış yumurtanı dərhal, son çarə olaraq, ertəsi gün yemək daha yaxşıdır.

Bayat yumurtaların əsas təhlükəsi onlardan zəhərlənə bilməsidir. Qaynadılmış yumurta uzun müddətli saxlama məhsulu deyil, xüsusilə də uzun müddət ilıq vəziyyətdə qaldıqda tez xarab olur.

- Qızardılmış yumurta pis yeməkdir, qızartma prosesində qocalmanı sürətləndirəcək maddələr ayrılır. Omletin sağlam qidalanma baxımından bir az daha çox variantı var, onu minimum miqdarda yağla bişirmək olar.”

Çiy yumurtalara gəldikdə, burada qidalanma mütəxəssisi Nadejda Zubareva qəti şəkildə əmin edir: onları yeməmək daha yaxşıdır. Məhsulun keyfiyyətinə arxayın olsanız belə, tanıdığınız fermerdən yumurta alın və ya özünüz fərdi toyuq saxlayın.

Çiy yumurta yeməyin əsas təhlükələrindən biri salmonellyozdur. Salmonella bakteriyalarının yaratdığı mədə-bağırsaq traktının kəskin yoluxucu xəstəliyi bütün bədənə yayıla bilər.

Salmonella bakteriyaları əsasən qida ilə qəbul edilir. Tərkibində çiy yumurta, “süd” və ya çiy ət olan qidalar xüsusilə təhlükəlidir.

Salmonellyoz mümkün ağırlaşmalarla təhlükəlidir, məsələn, bir şəxs zəhərli şok, öd kisəsi və öd yollarının iltihabı, endokardit, meningit və ya pnevmoniyadan əziyyət çəkə bilər (medicina.az).