Oynaqlarda sidik turşusu yığılmasına səbəb olan qidalar

 02:34 01.04.2023     1351

Müəyyən qidalarda yüksək səviyyədə purinlər oynaqlarda sidik turşusunun yığılmasını artıra bilər.

Redaktor.az xəbər verir ki, ın iltihablı artritlərdən biri olan Podaqra, oynaqlarda kəskin kristalların çökməsi nəticəsində yaranır. Bu vəziyyət ət və balıqla əlaqəli olduğuna görə tarixən “zəngin adam” xəstəliyi adlandırılıb.

Digər zahirən sağlam qidaların da yüksək purin tərkibinə görə ağrılı hücumlara səbəb olduğu bilinir.

Bunlardan biri də məşhur səhər yeməklərindən biri 100 qramda 50-150 mq purin olan yulaf əzməsidir.

Bu qidada dəniz məhsulları və orqan əti kimi digər qidalar qədər purinlər olmasa da, podaqra xəstələri həftədə iki porsiyadan çox yemək yeməlidirlər.

Qanda sidik turşusunun yüksək səviyyəsi - məsələn, böyrəkləriniz onu effektiv şəkildə çıxara bilmədikdə, nadir bir genetik anomaliyanız varsa və ya pəhriz və həyat tərziniz istehsal etdiyiniz sidik turşusunun miqdarını artırdıqda baş verə bilər.

Sidik turşusunun yüksək səviyyələri uzun müddət nəzarət altına alınmadıqda, toxumalarda iynəyə bənzər kristallar əmələ gəlməyə başlayır və bu, bir neçə həftə davam edə bilən ağrılar yaradır.

Pəhriziniz həm podaqra xəstəliyinə səbəb olmaqda, həm də daha ağrılı podaqra hücumları ehtimalını azaltmaqda mühüm rol oynayır.

Əgər siz artıq podaqradan əziyyət çəkirsinizsə, purinlə zəngin qida podaqra hücumlarının beş qat artmasına səbəb ola bilər.

Orta miqdarda purin olan digər qidalara quru noxud, lobya və paxlalılar daxil ola bilər. Buna görə bişmiş lobya, lobya, soya və noxud qəbulunu məhdudlaşdırmağa dəyər.