Dietoloq almanın yaşlılar üçün faydalarından DANIŞDI

 09:51 07.06.2023     405

Dietoloq Yevgeni Arzamastsev almanın yaşlılar üçün faydalarından danışıb.

Redaktor.az "İzvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, "Moskva 24" telekanalına müsahibəsində mütəxəssis izah edib ki, alma ümumi tonik təsir göstərir, həzmə faydalı təsir göstərir və 60 yaşdan yuxarı insanların qanında dəmir səviyyəsini saxlamağa kömək edir.

Ekspertin sözlərinə görə, almanın tərkibində çoxlu miqdarda vitamin və dəmir var. Bundan əlavə, alma toxunulmazlığı qorumaq üçün yeyilə bilər. Bildirilir ki, şirin və turş almada artıq şəkər yoxdur.

"Bundan əlavə, almanın istifadəsi həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. "Əgər yaşlı bir insanın onunla problemi yoxdursa, məsələn, qastrit yoxdursa, o zaman alma həzm üçün faydalı olacaq", - həkim qeyd edib.

Arzamastsev əlavə edib ki, bu meyvələrdə bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdıran çoxlu lif və pektinlər var. Bundan əlavə, onlar 60 yaşdan yuxarı insanlarda rast gəlinən qəbizliklə mübarizə aparmağa kömək edirlər.

Qeyd edək ki, dietoloq Kristina Plotnikova isə almanın arıqlamaq üçün faydalarından danışıb.

Ekspertin sözlərinə görə, onların tərkibində bədən yağını azaltmağa kömək edən polifenollar, alma turşusu isə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Plotnikova yaşıl alma seçməyi məsləhət görüb, çünki onların kalorisi azdır. Bundan əlavə, dişlər və ağız boşluğu üçün də faydalıdırlar.

Daha əvvəl kp.ru saytı qastroenteroloq-hepatoloq Olqa Arişevaya istinadən yazıb ki, bir sıra araşdırmalara görə, alma kolon xərçəngi, həmçinin prostat və ağciyər xərçəngi riskini azalda bilər. Alma qabığından və pulpasından olan lif bağırsaqları stimullaşdırır.

Dietoloq, tibb elmləri doktoru, professor Mixail Ginzburq isə bəzi insanların niyə qabığı ilə alma yeməməli olduğunu söyləyib. Onun sözlərinə görə, mədə xəstəlikləri olan insanlar üçün əks göstərişdir. Bu, xüsusilə mədə xorası və ya eroziv qastritdən əziyyət çəkənlər üçün doğrudur. Həkim izah etdi ki, alma qabığı kifayət qədər kobuddur və xoralı səthi zədələyə bilər.

Bundan əvvəl dietoloq Olqa Korableva da mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlara alma yeməkdən çəkindirmişdi. Onun sözlərinə görə, onlar qastrit və ya xoralar üçün məhdudlaşdırılmalıdır. O, meyvənin turşuluğunun artmasının selikli qişaların qıcıqlanmasına səbəb ola biləcəyini izah edib.

Turan İSMAYIL