Terapevt əriyin fayda və zərərlərindən danışdı

 11:09 08.06.2023     847

Allergiya, mədə xorası, qastrit və endokrin sistem, böyrək və ya ürək xəstəliklərindən əziyyət çəkənlər ərikdən imtina etməlidirlər.

Redaktor.az “Gazeta.ru”a istinadla xəbər verir ki, bu sözləri terapevt Marina Konstantinova bildirib .

Onun sözlərinə görə, ərik sağlam meyvədir, lakin onu çox yeməmək daha yaxşıdır. Gündə 200-300 qram yemək kifayətdir.

“Həm təzə, həm də qurudulmuş ərikdə çoxlu faydalı maddələr var: B, C, E, K vitaminləri, nikotinik turşu, mikroelementlər (maqnezium, kalsium, kalium, dəmir, yod, fosfor), üzvi turşular (limon, süksinik, alma turşuları). Əriyin tərkibində qlükoza, saxaroza, fruktoza, taninlər, pektin, flavonoidlər və lif də var”, - deyə həkim əlavə edib.

100 qram ərik bədəndəki kaliumun gündəlik dozasının 70%-ni doldurur.

Həkim aydınlaşdırıb ki, ərik bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa, qan əmələ gəlmə proseslərini yaxşılaşdırmağa kömək edir, qan damarlarının divarlarını möhkəmləndirir, tonik təsir göstərir və antioksidantdır.

Ancaq bu meyvələri çox yeməyin. Onların çəyirdəyinin tərkibində üzvi zəhər olan hidrosiyanik turşu mənbəyi olan amigdalin var. Böyük miqdarda qəbul edildikdə, zəhərlənməyə səbəb ola bilər.

Çəyirdəkləri olduqca yeməlidi, lakin az miqdarda. Onlardan tamamilə imtina edilməlidir, xüsusilə də uşaqlar və hamilə qadınlar, çünki fərdi dözümsüzlük, mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşməsinə səbəb olur.

Arzu İSMAYIL