Meyvə şirələri dərinin erkən yaşlanmasına kömək edir - Qastroenteroloq

 01:54 16.06.2023     728

Təzə sıxılmış meyvə şirələrinin həddindən artıq istehlakı dərinin vaxtından əvvəl qocalmasına və mədəaltı vəzi ilə bağlı problemlərə səbəb ola bilər.

Redaktor.az xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Yekaterina Kaşux “Rossiyskaya qazeta”ya müsahibəsində deyib.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, təzə sıxılmış şirələr vitamin mənbəyidir, lakin onlardan sui-istifadə edilməməlidir, çünki onların tərkibində çoxlu miqdarda şəkər var. Beləliklə, 200 q-da bir almada təxminən 20 q şəkər var və bir stəkan təzə sıxılmış şirədə təxminən üç alma var, müvafiq olaraq 60 q şəkər var - bu, yeddi çay qaşığı çoxdur.

Həkim qeyd edib ki, artıq şəkər rəqəmə mənfi təsir edir və kollagen istehsalını pozur. Bu da öz növbəsində dərinin vaxtından əvvəl qocalmasına gətirib çıxarır, həmçinin qanda qlükoza səviyyəsinin tənzimlənməsinə cavabdeh olan mədəaltı vəzi həddindən artıq yükləyir.

Bu baxımdan, bu cür şirələrin istifadəsi yalnız şəkərli diabet xəstələrinə verilməlidir. Mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar yüksək turşuluq səbəbindən sitrus meyvələrindən və almalardan təzə şirələrdən uzaq durmalıdırlar.

Həmçinin, bu cür şirələr sidik turşusu istehsalına kömək edir, artıqlığı gut (podaqra) riskini artırır.

Mütəxəssis təzə sıxılmış şirələri desert kimi qəbul etməyə və hər gün istifadə etməməyə çağırıb. Onları meyvələrlə əvəz etmək daha yaxşıdır.

Turan İSMAYIL