Beyinə mənfi təsir göstərən məhsullar

 10:25 22.06.2023     620

Bəzi qidaların həddindən artıq istifadəsi beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər.

Redaktor.az “Gazeta.ru”ya istinadla xəbər verir ki, bu barədə tibb elmləri namizədi və Hemotest laboratoriyasının nevroloqu Yekaterina Demyanovskaya  xəbərdarlıq edib .

Xüsusilə, pəhrizdə duzun çox olması beyin üçün zərərlidir. Duz qan təzyiqini artırır və arterial hipertoniyaya səbəb olur.

“Hipertoniya ilə nəinki qan damarlarının lümeni azalır, həm də beyindəki hüceyrələrin sayı da tədricən azalır. Damar quruluşunun nadir olması səbəbindən beyin qan axını tükənir, buna görə də arterial hipertenziya demensiyanın inkişafı üçün ciddi risk yaradır”- deyə həkim qeyd edib.

Demyanovskaya tövsiyə edib ki, sağlamlığı qorumaq üçün  sənaye konservləri, ketçuplar, marinadlar, soya sousu, qurudulmuş balıq və çipslər daxil olmaqla, duzu yüksək olan qidalardan uzaq durmaq lazımdır.

Nevroloq həmçinin heyvan mənşəli yağların istifadəsində “mülayimliyə” riayət etməyə çağırıb. Bir tərəfdən, onlar əhval-ruhiyyəni, iştahı, yuxunu və yaddaşı tənzimləyən vacib nörotransmitterlərin istehsalını stimullaşdırırlar. Bununla belə, çox miqdarda yağlı qidalar aterosklerozu təhrik edə bilər, bu isə qan damarlarının divarlarında yağ yataqları səbəbindən beyinə qan tədarükü pozulduğu halına rast gəlinən ciddi bir xəstəlikdir.

“Əlbəttə, tamamilə az yağlı qidalara keçmək arzuolunmazdır. Qidalanmaya nəzarət etmək və qanda xolesterinin səviyyəsinə nəzarət etmək vacibdir”,-deyə mütəxəssis izah edib.

Beyin üçün digər təhlükəli qida da suşidir. Düyünün özü, xüsusən də cilalanmamış, B1 vitamini mənbəyi ola bilər, lakin çiy balıqda olan tiaminaz fermenti düyünün faydalı xüsusiyyətlərini heçə endirir.

"Vitamin B1 və ya tiamin sinir impulslarının ötürülməsində iştirak edir və onun çatışmazlığı yaddaşın pozulmasına, yuxusuzluğa, əzələ ağrılarına, narahatlıq pozğunluğuna və depressiyaya səbəb ola bilər", - həkim vurğulayıb.

Ekspert əlavə edib ki, Yapon mətbəxini sevənlərə problemlərin qarşısını almaq üçün donuz əti, qoz-fındıq, quru meyvələr və süd yemək tövsiyə olunur.

Demyanovskaya bildirib ki, qidaya ciddi məhdudiyyətlər beyin üçün zərərlidir. Bu bədən dayanmadan işləyir və öz ehtiyatlarını yaratmadığı üçün daim enerjiyə ehtiyac duyur. Beyin üçün yeməklər arasında uzun fasilələr, həmçinin vitamin və mikroelementlərin çatışmazlığı da zərərlidir.

Arzu İSMAYIL