Dietoloq atlamanın bəzi insanlar üçün təhlükələrindən danışdı

 23:42 14.07.2023     419

Bəzi kateqoriyalı insanlar atlamadan (doğramac) istifadə edərkən diqqətli olmalıdırlar.

Redaktor.az xəbər verir ki, bunu gazeta.ru-ya rusiyalı dietoloq Olqa Luşnikova deyib .

Mütəxəssis soyuq yeməklərin öd ifrazının pozulmasına, ödün durğunluğuna səbəb ola biləcəyini, qidaların, xüsusən də yağlı qidaların həzminin pozulmasına səbəb ola biləcəyini izah edib. Bundan əlavə, bütün həzm sistemini işə salan və həzm fermentlərinin istehsalını stimullaşdıran xolesistokinin hormonunun istehsalı azala bilər.

Luşnikova qeyd edib ki, hətta təbii kvas şəkər tərkibli fermentasiya məhsuludur, buna görə də o, mədə-bağırsaq traktının iltihabi xəstəliklərinin şişməsinə, şişməsinə, kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
Həkim xəbərdarlıq edib ki, kvas uşaqlara verilməməlidir və karbohidrat mübadiləsi pozulmuş insanlar, o cümlədən şəkərli diabet xəstələri tərəfindən istifadə edilməməlidir.

Dietoloq qeyd edib ki, təzə xiyar, göyərti, turp çoxlu pəhriz lifi ehtiva edir, buna görə də onların böyük miqdarda istifadəsi qazın əmələ gəlməsinə və meteorizmin artmasına, həmçinin nəcisin pozulmasına səbəb ola bilər. Bəzi hallarda, göyərti böyrək daşlarının meydana gəlməsinə səbəb ola bilər, buna görə də urolitiyaz ilə okroshka ilə daha diqqətli olmaq lazımdır. Turp mədə-bağırsaq mukozasını qıcıqlandıra bilər ki, bu da mədə ağrısı, ishal və ürək bulanmasına səbəb ola bilər.

Luşnikova vurğulayıb ki, atlama mədə-bağırsaq traktına münasibətdə aqressiv yeməkdir, buna görə də mədə və onikibarmaq bağırsağın xorası, qastritin kəskinləşməsi, qastroduodenit, pankreatit, xolesistit, öd kisəsi xəstəlikləri, bakteriya və qaraciyər disfunksiyası, əsəbi bağırsaq sindromu, qaraciyər çatışmazlığı və sindromisit xəstəlikləri zamanı kontrendikedir.

Turan İSMAYIL