"Şirin" asılılığın yaranmasının səbəbi nədir?

 16:51 18.07.2023     363

Rusiyalı dietoloq Elena Solomatina "şirin" asılılığın səbəbləri haqqında danışıb.

Redaktor.az-ın məlumatına görə, ekspert "lenta.ru"ya müsahibəsində bildirib ki, şəkər, şəkər tərkibli və şirin məhsullardan asılılığın formalaşması digər məsələlərlə yanaşı, müasir insanlarda qismən qorunub saxlanılan primitiv instinktlərlə izah olunur. Onun sözlərinə görə, bədənə şirin bir dad girsə, bu, insanın tez enerji almasına kömək edə biləcək bir karbohidrat olduğunu bildirir.

“Bu, insanı belə bir məhsul axtarmağa sövq etdi, ona görə də bu məhsulları mümkün qədər çox yemək və hətta daha yaxşısı, onları yağ toxumasına çevirir. O zamanlar piy yığmaq çox çətin idi, çünki orada əsasən aclıq olurdu" - dietoloq deyib.

Solomatina qeyd edib ki, orqanizm insanı mümkün qədər çox şirin dadlı qidalar axtarmağa təşviq edir.

Bundan əlavə, şəkərli qidaların istehlakı şəkərli qidaların daha çox istehlakını stimullaşdıran hormonların istehsalı ilə əlaqələndirilir. Mütəxəssis bu baxımdan insanların emosional yaşantı anlarında şirin qidaları seçdiyini vurğulayıb.

İnsan şəkər qəbul etdikdə həzz hormonları əmələ gəlir.

“Gələcəkdə bizi bu şəkəri axtarmağa təşviq edirlər. Buna baxmayaraq, şirin daddan uzaqlaşmaq daha yaxşıdır" -deyə dietoloq yekunlaşdırıb.

Həmidə İBRAHİMLİ