Çayı və qəhvəni südlə içmək ziyanlıdır?

 02:45 27.07.2023     367

Gün ərzində bir dəfə südlü çay və ya qəhvə içmək olar.

Redaktor.az lent.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə "Gazeta.ru" məlumat yayıb.

Bu onunla bağlıdır ki, süd bu içkilərlə qarşılıqlı əlaqədə olduqda faydalı xüsusiyyətlərini itirir, həmçinin onların yağ tərkibini artırır. 

"Süd və süd məhsulları ürəyin, əzələlərin və sümüklərin sağlamlığı və fəaliyyəti üçün vacib olan kalsium, D vitamini və zülalın əlverişli mənbəyidir. Kalsium sümük sıxlığını qoruyur və osteoporozdan qoruyur. Qəhvə və ya çay ilə birlikdə faydalı xüsusiyyətlər qismən itirilir. Fakt budur ki, bu içkilərin tərkibində süd zülalını kazeini bağlayan taninlər var, bunun nəticəsində süd məhsullarından olan kalsium daha pis istehlak olunur. Bundan əlavə, kofein kazeinlə reaksiyaya girən zaman sıx və yapışqan maddə əmələ gəlir ki, bu da orqanizmin udması çətin olur", - deyə bildirilib.

Bədənin qəhvə və çaydan maksimum fayda əldə etməsi üçün onlara daim süd əlavə etməmək daha yaxşıdır.

Qəhvə və çaya süd əlavə edib-etməmək dad məsələsidir, yalnız insanda laktoza dözümsüzlüyü yoxdursa.

Belə içkilərin içilməsi zərərli deyil, lakin onların istifadəsini südlə və südsüz əvəz etmək daha yaxşıdır.