Həkim şaurmanın təhlükələrindən danışdı

 16:13 08.09.2023     365

Şaurmanın əsas təhlükəsi ondan ibarətdir ki, bu yeməyə daxil olan qiymə, mayonez sousu və tərəvəzlər bağırsaq infeksiyalarına səbəb olan bakteriyalarla çirklənə bilər: dizenteriya, salmonellyoz, kampilobakterioz, yersinioz.

Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə sentyabrın 8-də “İzvestiya”ya qastroenteroloq, tibb elmləri namizədi, həkim və Hemotest laboratoriyasının eksperti Yekaterina Kaşax bildirib.Kaşaxın sözlərinə görə, bakteriyaların özləri öldüyü, lakin çoxlu toksinlər buraxdığı zaman qida yoluxucu xəstəlik riski də var.

O qeyd edib ki, ağır bağırsaq infeksiyası ehtimalı zəifləmiş immun sistemi olan insanlarda, məsələn, immun sistemini zəiflədən dərman qəbul edənlərdə, həmçinin İİV-lə yaşayanlarda daha yüksəkdir.

“Lakin mahiyyət etibarı ilə heç kim sığortalanmayıb. Zahirən tamamilə sağlam bir insan şaurma yedikdən sonra ciddi zərər verə bilər. Bu, onun artıq asemptomatik olan diaqnozu qoyulmamış xroniki xəstəlikləri varsa mümkündür. Yaxud bakteriya yükü çox böyük olsa və orqanizm sadəcə olaraq bunun öhdəsindən gələ bilməsəydi”, - deyə həkim bildirib.

O, vurğulayıb ki, şaurmanın ən təhlükəli tərkib hissəsi ətdir. Saxlama və hazırlamaq texnologiyası pozularsa, helmintoz, bakterial və viral bağırsaq infeksiyalarına səbəb ola bilər.

“Pis yuyulmuş tərəvəzlərin səthində rotavirus və enterovirus infeksiyalarına səbəb olan patogenlər qala bilər. Həmçinin, pis işlənmiş qidalar səbəbindən siz hepatit A virusuna (qaraciyərin iltihabi xəstəliyi) yoluxa bilərsiniz.

Eyni zamanda, nəinki ərzaq məhsulları, hətta sanitar tələblərə əməl etmədən şauarma hazırlayan iaşə işçiləri də çox vaxt təhlükəli infeksiyaların mənbəyinə çevrilir", Kaşax əlavə edib.

“Məsələn, əllərə, bıçaqlara, lövhələrə düzgün qulluq edilmir. Belə aşpazlar şauarmanı helmintlər və bağırsaq infeksiyalarının patogenləri ilə "sez" edə bilərlər: dizenteriya, salmonellyoz, şigeloz, kampilobakterioz, yersinioz. Listerioz və ya toksoplazmoza yoluxma hallarına daha az rast gəlinir, bu infeksiyalar xüsusilə hamilə qadınlar üçün təhlükəlidir”, - deyə o izah edib.

Bütün bu xəstəliklərin oxşar əlamətləri var: ürəkbulanma, qusma, ishal, qarın ağrısı, halsızlıq, bəzi hallarda isə qızdırma və kəskin respirator virus infeksiyasının əlamətləri.

“Bu infeksiyalar qusma və ishal səbəbiylə susuzluğa səbəb ola bilər ki, bu da ciddi, bəzən ölümcül ağırlaşmalara səbəb ola bilər. Buna görə də, belə simptomlar görünsə, həkimə müraciət etməlisiniz. O, dəqiq diaqnoz qoyub effektiv müalicə təyin edə biləcək, lazım gələrsə, xəstəxanaya yerləşdirə biləcək”, - deyə həkim yekunlaşdırıb.

Nəşr qeyd edib ki, bir gün əvvəl Lqov şəhərində kütləvi şaurma zəhərlənməsi qurbanlarından biri Kursk vilayətində xəstəxanada ölüb, daha 14 nəfərin müalicəsi davam etdirilir.

Hazırda Rospotrebnadzorun Kursk vilayəti üzrə idarəsi kütləvi zəhərlənmə ilə bağlı araşdırma aparır: mütəxəssislər laboratoriya müayinələri aparır və hadisənin səbəbini müəyyənləşdirirlər. 

Turan İSMAYIL