Xurma bəzi insanlar üçün TƏHLÜKƏLİDİR

 21:08 10.10.2023     527

Xurmanın tərkibində yod, dəmir, vitaminlər və digər qiymətli mikroelementlər olmasına baxmayaraq, bu, bəzi insanlar üçün təhlükəli ola bilər

Redaktor.az "lenta.ru"ya istinadən xəbər verir ki, bu sözləri qastroenteroloq Yevgeniya Atkova söyləyib. 

Qastroenteroloq bildirib ki, şəkər xəstələrinin xurma yeməməsi ilə bağlı ümumi inanc əfsanədir.

"Xiyar və qarpız kimi, xurma da 80 faiz sudan ibarətdir. Bu, qanda qlükoza səviyyəsinin artırılmasında onun rolunun şişirdilməsi deməkdir", - o vurğulayıb.

Bundan başqa, Atkovanın sözlərinə görə, xurmanın tərkibində yod, dəmir,  maqnezium kimi mikroelementlər və vitaminlər var. Ona görə də onun müntəzəm istifadəsi hipertoniya, dəmir çatışmazlığı anemiyası, qalxanabənzər vəzi xəstəlikləri riskini azaldır.Bununla belə, bəzi insanlar mövcud xroniki xəstəliklərin şiddətlənməməsi üçün bu giləmeyvədən imtina etməlidirlər. 

"Xurmanın "büzücü" təsiri onun qabığında və pulpası ilə əlaqədardır. Qəbizliyi olan xəstələrdə bu maddə bağırsaq tıxanıqlığına səbəb ola bilər. Eyni səbəbdən xurmanı soyuq su və ya südlə içməməlisiniz ", -deyə Atkova izah edib.

Sonda həkimin sözlərinə görə, sağlam insan həftədə maksimum üç-dörd orta ölçülü xurma və ya gündə bir kiçik (100 qramdan çox olmayan) yeyə bilər.

Yusif EYVAZLI