Dietoloq şirniyyata həvəsin səbəbləri və mənfi təsirlərindən DANIŞDI

 17:51 26.10.2023     364

Həddindən artıq şəkər istehlakı sağlamlıq üçün mənfi təsirlərə səbəb ola bilər.

Redaktor.az "İzvestiya"ya istinadən xəbər verir ki, bunu dietoloq Yuliya Xruleva deyib.

Həkim qeyd edib ki, əgər insan gündə bir neçə dəfə şirniyyat istəyirsə, o zaman çox şəkər qəbul edir və pəhrizi balanssızdır:

"Əksər hallarda, şirniyyata olan ehtiras bədəndəki maddələrin çatışmazlığı və ya bəzi patologiyalar deyil, insanın pəhriz vərdişləri və fərdi üstünlükləri ilə əlaqədardır. Qlükoza orqanizmin hər bir hüceyrəsi üçün əsas enerji mənbəyidir. Xüsusilə, düşüncə, yaddaş və öyrənmə kimi beyin funksiyaları onun səviyyəsi ilə sıx bağlıdır".

Dietoloqun sözlərinə görə, qlükoza çatışmazlığı olanda neyrotransmitterlərin istehsalı azalır və beyində neyronlar arasında əlaqə pozulur. "Qlükozanın bədənə daxil olmasına cavab olaraq, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran dopamin istehsal olunur. Bununla belə, həddindən artıq şəkər istehlakı dözümlülüyün artmasına və eyni effekti əldə etmək üçün getdikcə daha çox şəkər istehlak etmə ehtiyacına səbəb ola bilər", - deyə Xruleva bildirib.

Eyni zamanda həkim qeyd edib ki, müxtəlif məhsulların tərkibində gizli şəkər deyilən şəkər və ya onun əvəzediciləri olduğuna görə insan özü çoxlu şəkər istehlak etdiyini fərq etməyə bilər. Bunlara səhər yeməyi taxılları, şirinləşdirilmiş süd məhsulları, hazırlanmış souslar, emal olunmuş ət və kolbasa daxildir.

Humay İSGƏNDƏRLİ