Çörəyin həddindən artıq qəbulu bu xəstəliyə SƏBƏB OLUR

 18:12 27.10.2023     345

Çörəyin həddindən artıq istehlakı diabetə səbəb ola bilər.

Redaktor.az "lenta.ru"ya istinadən xəbər verir ki, bunu dietoloq Nadejda Podkorytova deyib.

O bildirib ki, çörəyin bütün növləri təhlükəli deyil və müəyyən xəstəlikləri olan insanlar onun istifadəsinə son dərəcə ehtiyatla yanaşmalıdırlar:

"Çörəkdən sui-istifadə qanda xolesterinin səviyyəsinin artmasına, insulin müqavimətinə, şəkərli diabetə, piylənmə və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər".

“Şəkərli diabetiniz varsa, tam taxıldan hazırlanmış çörək yeyə bilərsiniz, lakin az miqdarda. Mədə-bağırsağın xroniki xəstəlikləri üçün çörək ehtiyatla istehlak edilməlidir, çünki bu, xoşagəlməz simptomların kəskinləşməsinə səbəb ola bilər. Ən sağlam çörəyin belə istehlak üçün məhdudiyyətləri var. Bu zaman klassik çörəklər kətan toxumu, noxud, düyü, qarabaşaq yarması və qarğıdalı unundan hazırlanan məhsullarla əvəzlənir”, - Podkorytova əlavə edib.

Çörəyi makaron, köftə, həmçinin kartof və dənli bitkilərlə - karbohidratlarla yüksək olan digər qidalarla yemək tövsiyə edilmir. Bu birləşmə bədəni karbohidratlarla doyura bilər və mədədə ağırlıq hissi yarada bilər. Şirniyyat və meyvələr də çörəklə yeyilməməlidir, çünki bu, bağırsaqlarda fermentasiya proseslərinə səbəb ola bilər və insulin istehsalının artmasına səbəb ola bilər".

Həkim çörəyin otlar, tərəvəzlər və hazır salatlarla, eləcə də yüngül şorbalarla ideal uyğunlaşdığını vurğulayıb.

Onun fikrincə, ən az emal olunan taxıldan hazırlanan çörəyə üstünlük verilməlidir. Məsələn, birinci dərəcəli undan hazırlanan sadə ağ çörəkdə praktiki olaraq heç bir lif və digər faydalı maddələr yoxdur, çünki tərkibində faydalı maddələr olan qabıqsız taxıl unundan hazırlanır. Sadəcə olaraq, unun çeşidi nə qədər aşağı olarsa, çörək bir o qədər sağlamdır.

Humay İSGƏNDƏRLİ