Gavalının FAYDALARI

 10:07 15.12.2023     341

"Gavalı çoxlu vitamin və lif ehtiva edir, qəbizliyə kömək edir, xərçəng və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır".

Redaktor.az "İzvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Yekaterina Kaşux deyib.

O qeyd edib ki, gavalıda B qrupu vitaminləri, A, E və K vitaminləri, həmçinin nikotinik turşu, kalium, dəmir, fosfor, sink, mis, manqan, maqnezium var.

Bundan əlavə, mədə-bağırsaq traktının normal fəaliyyəti üçün zəruri olan həll olunan və həll olunmayan liflə zəngindir.

Bundan əlavə, onun sözlərinə görə, gavalı sümük toxumasının qorunmasına və formalaşmasına kömək edir. 

“Gündə 4-5 quru gavalıdan çox yeməmək yaxşıdır. Birincisi, hər hansı bir quru meyvə kimi, gavalı da kifayət qədər yüksək kalorili məhsuldur. 100 qramda təxminən 240 kkal var. İkincisi, çox miqdarda quru gavalı ishal, şişkinlik, ürəkbulanma və mədə-bağırsaq narahatlığının digər xoşagəlməz simptomlarına səbəb ola bilər”, - deyə həkim qeyd edib.

O bildirib ki, şəkərli diabet, artıq çəki və həzm pozğunluğu olan insanlar gavalıdan ehtiyatla istifadə etməlidirlər. Gavalı güclü bir allergendir, buna görə də uşaq menyusuna ehtiyatla daxil edilməlidir.

Həmidə İBRAHİMLİ