Qəhvəni spirtlə qarışdırmayın - Bu xəstəliklərə SƏBƏB OLUR

 10:15 11.01.2024     392

"Qəhvəni spirtlə qarışdırmaq infarkta səbəb ola bilər".

Redaktor.az "izvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Aleksandr Umnov deyib:

“Qış mövsümündə alkoqollu qəhvə (romlu qəhvə, viski, brendi, qaymaqlı likörlü qəhvə və s.) içmək məşhurdur. Siyahı kifayət qədər uzundur. Belə içkilərin qarışdırılmasının əsas təhlükəsi insanın ürək döyüntüsünün dəyişməsidir. Kollektiv olaraq atrial fibrilasiya, blokadalar və ekstrasistolların inkişaf riski artır. Ürək-damar çatışmazlığının inkişaf riski artır. Həmçinin, kofein və etanolun birgə təsiri güclü vazospazma gətirib çıxarır ki, bu da miyokard infarktı və işemik insult kimi ürək-damar ağırlaşmalarının riskini böyük ölçüdə artırır. Bundan əlavə, vazokonstriksiya hipertoniyaya səbəb olur. Spazma görə bütün orqanizmdə qan tədarükü pisləşir: xüsusən də böyrəklərin arteriol və kapilyarlarının spazmı səbəbindən böyrək çatışmazlığının inkişaf riski artır”.

Həkimin sözlərinə görə, alkoqol mərkəzi sinir sistemini depressiyaya salır, kofein isə əksinə onu stimullaşdırır ki, bu da psixoz və nevrozların inkişaf riskini artırır.

“Bundan əlavə, belə bir kokteyl asma xəstəliyinin və mədə xorasının riskini artırır”, - deyə mütəxəssis yekunlaşdırıb.

Həmidə İBRAHİMLİ