Yaşlı insanlarda sınıq riskini azaldan MƏHSULLAR
"Süd məhsulları yaşlılarda sınıq riskini azaldır".
Redaktor.az "izvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, bunu rusiyalı revmatoloq İrina Korşunova deyib.
Onun sözlərinə görə, yaşlı insanlarda sınıqların ümumi səbəbi osteoporozdur, risk faktorlarından biri kalsium çatışmazlığıdır:
"Osteoporoz zamanı sümük mineral sıxlığının azalması səbəbindən sümüklər daha kövrək və nazik olur, buna görə də kiçik bir zərbə belə sınığa səbəb ola bilər. Bud sümüyü boynu, radius və fəqərələrin sınıqları daha tez-tez baş verir ki, bu da əlilliyə səbəb ola bilər. Yaşlı insanların kalsiuma ehtiyacı artır. Əksər hallarda qida rasionunda kifayət qədər miqdarda süd və süd məhsulları olarsa, bu ehtiyac balanslaşdırılmış qidalanma ilə ödənilə bilər, çünki istehlak edilən bütün kalsiumun 60%-ə qədəri onlarla birlikdə orqanizmə verilir”.
Həkimin sözlərinə görə, kalsiumu yaşıl tərəvəzlərdən (brokoli, müxtəlif növ kahı, yarpaqlı göyərti), qoz-fındıq və paxlalı bitkilərdən də almaq olar. Bununla belə, kalsium D vitamini olmadan praktiki olaraq sorulmur. Buna görə də, bu vitaminin çatışmazlığı varsa, hətta qidadan kifayət qədər kalsium qəbulu ilə belə, bədən kalsium çatışmazlığı ilə üzləşə bilər:
“D vitamini yağlı balıqlarda (somon, siyənək) və yumurta sarısında olur. Ət, balıq, yumurta, süd məhsulları, lobya və qoz-fındıq kimi zülalla zəngin qidaları da unutmaq olmaz”.
O, həmçinin hovuzda üzgüçülük, təmiz havada gəzinti kimi fiziki məşqlərin sümükləri və əzələləri gücləndirə biləcəyini qeyd edib.
Həmidə İBRAHİMLİ