Mədə xərçənginə səbəb olan qidalar
"Ət, kolbasa və ət konservlərində son dərəcə təhlükəli kanserogen maddələr var".
Redaktor.az "izvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, bunu rusiyalı onkoloq Aleksandr Seryakov deyib.
O, həzmə əhəmiyyətli dərəcədə mənfi təsir göstərən ən təhlükəli qidalar kimi hisə verilmiş ətləri, qırmızı əti, duzu yüksək olan konservləri, spirti, toksinləri yüksək olan tərəvəz və meyvələri qeyd edib:
“Məsələn, ət, kolbasa və ət konservlərində mədə hüceyrələrində mutasiyaya və şiş proseslərinin inkişafına səbəb olan son dərəcə təhlükəli kanserogen maddələr - nitrozaminlər, akrilamidlər və peroksidlər var. Bundan əlavə, qidanın termiki emalı zamanı bu maddələrin kanserogen aktivliyi nəzərəçarpacaq dərəcədə artır, bu o deməkdir ki, sağlam hüceyrələrin şiş hüceyrələrinə çevrilməsi riski də artır”.
Onun sözlərinə görə, maksimum risk zonasında spirtli içkiləri tez-tez qəbul edən insanlar var, çünki spirtin tərkibində ən aqressiv kanserogenlər - metanol və etanol var. Bədənin şiddətli intoksikasiyası ilə onlar kardiya hüceyrələrini (mədənin yemək borusu ilə birləşməsi) ciddi şəkildə zədələyir və onların mutasiyasına səbəb olur və bu, son nəticədə xəstəliyə gətirib çıxarır.
Acılı, duzlu və konservləşdirilmiş qidalar - ketçup, mayonez, müxtəlif növ turşular (turşu tərəvəz və göbələk) sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər. Bu məhsullar nitritlər və kalium xlorid kimi qoruyucu maddələrlə yüklənir.
Həkim qeyd edib ki, onlar mədənin divarlarını korlaya bilər və mədə xoralarının və sonradan şiş proseslərinin inkişafına səbəb ola bilər.
Həmidə İBRAHİMLİ