Qızardılmış kartofun beyin üçün təhlükələri

 10:14 29.01.2024     394

"Çox tez-tez qızardılmış kartof yemək beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər".

Redaktor.az "izvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, bunu diyetoloq Yelena Solomatina deyib.

“Biz yediklərimizdən ibarətik. Bu klişe ifadədir, lakin bu, doğrudur. Qızardılmış kartof, qaynadılmış kartofdan fərqli olaraq, yüksək glisemik indeksə malikdir. Əgər biz tez-tez qızardılmış kartof yeyiriksə, qanda qlükoza səviyyəsi də tez-tez artır”, - deyə o izah edib.

Diyetoloqun sözlərinə görə, yüksək qlükoza səviyyəsinə görə müxtəlif iltihablar daha çox görünür. Bədən onlara reaksiya verir, bu da bəzən sağlamlığa böyük zərər verə bilər. Qan damarlarında endotelin zədələnməsi qan dövranını pozan xolesterin tərəfindən bloklanır. Belə bir vəziyyətdə ən təhlükəli şey beyinə qan axınının olmamasıdır:

“Beyin daha az oksigen və qida qəbul etməyə başlayır. Buna görə də o, “qırılır”, yəni bir çox neyron ölür”.

Həmidə İBRAHİMLİ