Məşqdən əvvəl qidalanmaq vacib imiş

 12:15 29.01.2024     179

İdman edən insanlar tez-tez eyni səhvə yol verirlər - məşqdən əvvəl və sonra qəlyanaltılardan imtina edirlər. Lakin bu vərdiş məşqinizin effektivliyini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.

Redaktor.az Eating Well-ə istinadən xəbər verir ki, məşq edirsinizsə, məşqdən əvvəl və sonra yeməkdən faydalana bilərsiniz.

Məşqdən əvvəl qəlyanaltılar

Məşqdən təxminən 30-60 dəqiqə əvvəl zülal, lif və yağda az olan karbohidratlarla zəngin qəlyanaltı yeyə bilərsiniz. Karbohidratlar sürətlə əzələləri enerji üçün qlükoza ilə təmin edir. Bununla belə, zülal, lif və yağ həzm prosesini ləngidir, bu da enerji əldə etməyinizə təsir edə bilər. 

Əgər uzun müddət yemək yeməmisinizsə və ya ən azı 45 dəqiqə aktiv olmağı planlaşdırırsınızsa, məşqdən əvvəl qəlyanaltılar xüsusilə vacibdir. 30 dəqiqəlik sürətli gəzinti və ya yoqa və ya qolf kimi aşağı intensivlikli fəaliyyət üçün məşqdən əvvəl qəlyanaltıdan imtina edə bilərsiniz.

Təlimdən əvvəl nə yemək lazımdır

Qarpız - Bu şirəli meyvənin 92%-i sudur, siz tərləməzdən əvvəl sizi nəmləndirir və iki stəkan məhsulda 23 qram asanlıqla həzm olunan karbohidrat var. Qarpız həm də işləyən əzələlərə qan və oksigen axınını yaxşılaşdıran amin turşusu L-sitrulinin zəngin mənbəyidir. 

Kişmiş - ciddi məşq yanacağı kimi xidmət edən karbohidratlardır. Bir ovucda 129 kalori, 34 qram enerji verən karbohidrat və dəmir kimi bir neçə vacib mikroelement var.

Banan - karbohidratların və kaliumun etibarlı mənbəyidir, enerji verir və əzələ kramplarının qarşısını alır. İdman içkiləri kimi bananın tərkibində qlükoza, fruktoza və saxaroza da daxil olmaqla müxtəlif şəkərlər var. Avstraliya İdman İnstitutunun alimlərinə görə, çoxlu şəkər istehlak etməyin faydası odur ki, onlar əzələlərinizə daha tez çatır və mədə narahatlığını minimuma endirməyə kömək edir. Bu da bananı məşqdən əvvəl karbohidratların effektiv mənbəyi edir.

Məşqdən sonra qəlyanaltılar

Həm ürək, həm də güc məşqləri karbohidrat ehtiyatlarını tükəndirir, buna görə də bərpa qəlyanaltınız karbohidratlar və zülallardan ibarət olmalıdır. Protein əzələlərin bərpasını təşviq edən amin turşuları ilə təmin edir.

NƏRGİZ