Səhərlər qəhvə içməyin 7 YAN TƏSİRİ

 10:08 27.02.2024     429

"Boş bir mədədə olan kofein mədənizi poza bilər və qida maddələrinin udulmasına mane ola bilər".

Redaktor.az "UNİAN"a istinadən xəbər verir ki, bunu dietoloq Deepti Lokeshappa deyib.

O qeyd edib ki, səhərlər qəhvə içmək immunitet sistemini riskə atır, bu vərdiş həmçinin turşu reflüsünü pisləşdirə və kortizol səviyyəsini artıraraq stressə səbəb ola bilər. 

Səhər qəhvəsinin aşağıdakı 7 yan təsiri var:

Narahatlıq və əsəbilik: Kofein ayıqlığı və enerji səviyyələrini artıra bilən bir stimullaşdırıcıdır. Ancaq acqarına içmək narahatlıq və əsəbiliyi artıra bilər.

Mədə turşuluğunun artması riski: Kofein və yüksək turşuluq səviyyəsinin birləşməsi selikli qişanın qıcıqlanmasına səbəb ola bilər, bu da narahatlıq, ürək yanması və hətta turşu axınına səbəb ola bilər. Bütün bunlar qastrit və ya mədə xorası kimi daha ciddi mədə-bağırsaq xəstəliklərinin inkişafına kömək edə bilər.

Həzm problemləri: Kofeinin stimullaşdırıcı təsiri bağırsaq hərəkətliliyini artıraraq, diareya və ya qarın kramplarına səbəb ola bilər.

Qida maddələrinin zəif udulması: Qəhvədə dəmir və kalsium da daxil olmaqla bəzi qida maddələrinin udulmasına mane ola bilən tanninlər kimi tanınan birləşmələr var.

Artan stress reaksiyası: Kofein adrenal bezləri tez-tez stress hormonu adlanan kortizolun sərbəst buraxılmasını stimullaşdırır. Yüksək səviyyələr sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. Bu, zəifləmiş immunitet funksiyasına, çəki artımına və əhval-ruhiyyənin pozulmasına səbəb ola bilər.

Qan şəkəri səviyyələrindəki dalğalanmalar: Kofein insulin həssaslığına və qlükoza mübadiləsinə təsir göstərərək qan şəkəri səviyyələrində dalğalanmalara səbəb ola bilər.

Susuzlaşdırma: Kofein sidikqovucudur və bədəndən maye itkisini artıra bilər.

İndi bildiyiniz kimi, acqarına qəhvə içmək həm fiziki, həm də ruhi sağlamlığa bir sıra zərərli təsirlər göstərə bilər. Bu baxımdan mütəxəssislər səhər yeməyindən sonra istehlak etməyi məsləhət görürlər.

Humay İSGƏNDƏRLİ