Ağ çörəyin həddindən artıq istehlakının təhlükələri - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

 21:10 04.03.2024     342

"Buğda unundan hazırlanmış ağ çörəyin həddindən artıq istehlak bir sıra ciddi xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər".

Redaktor.az "lenta.ru"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Mixail Ginzburq xəbərdarlıq edib.

Ginsburqun fikrincə, undan hazırlanan çörəyin qida dəyəri demək olar ki, yoxdur, lakin onun glisemik indeksi kifayət qədər yüksəkdir.

"Ağ çörəkdən olan nişasta kifayət qədər tez qlükozaya parçalanır, bu da çox tez sorulur və nəticədə qan şəkərinin səviyyəsi yüksəlir. Metabolik sindrom inkişaf edir".

Diyetoloq ağ əvəzinə kəpəkli, çovdarlı, tam taxıllı və çox dənli çörəkdən istifadə etməyi tövsiyə edib. 

“Yaxşı alternativ ikinci dərəcəli kəpəkli undan hazırlanmış çörəkdir. Belə çörək daha yavaş həzm olunur və onun glisemik indeksi aşağıdır”, - Ginzburq qeyd edib.

Yusif EYVAZLI