Qızardılmış yemək çox zərərlidir - XƏBƏRDARLIQ

 00:25 06.03.2024     249

Hər kəs bilir ki, qida rasionunda qızardılmış yeməkdən daha zərərli heç nə yoxdur. 

Redaktor.az lent.az-a istinadən bildirir ki, qızardılmış qidaların tərkibində kanserogenlər olur.

Bunlar bədəndə xərçəngin inkişafına kömək edən birləşmələrdir. Kanserogenlər ya DNT-ni zədələyir, hüceyrə mutasiyasına səbəb olur, bu da onların fəaliyyətinin pozulması ilə nəticələnir. Yaxud hüceyrənin bölünməsi prosesini sürətləndirir ki, bu da yenidən DNT dəyişikliklərinə gətirib çıxarır.

Kanserogenlər fiziki (günəş şüaları, rentgen şüaları və s.), kimyəvi (tütün, nitratlar, qida və ya tikinti əlavələri) və bioloji olaraq bölünür.

Yeməkdə çoxlu karbohidratlar varsa, qızartma zamanı (180 dərəcədən yuxarı temperaturda) akrilamid buraxılacaq.

Amma əsas təhlükə ət və ya balıq və digər məhsullar deyil, yeməyin qızardıldığı yağdır.

Qızdırıldıqda peroksidlər əmələ gəlir, nəticədə DNT-də mutasiyalara səbəb olur və hüceyrələri məhv edir. Günəbaxan yağı ən zərərli yağ hesab olunur.

Mütəxəssislər sadəcə olaraq həddən artıq qızardılmış qidalara qapılmamağı məsləhət görürlər. Eyni qidalar bişmiş halda daha sağlam olur.