Sağlamlığınızı korlamamaq üçün hər gün bu qidaları yeməyin

 01:45 07.03.2024     282

Ən sağlam və təbii məhsullar belə sağlamlığınıza zərər verə və xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər. 

Redaktor.az "lent.az"a istinadən xəbər verir ki, bəzi qidaları həftədə iki dəfədən çox yemək olmaz.

Qırmızı ət

Dietoloqlar qırmızı ətin bədəndə həzm olunması uzun müddət tələb etdiyi üçün onun istehlakını məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər. Bunun əvəzinə həftədə ən azı bir neçə dəfə balıqları pəhrizinizə daxil etmək daha məqsədəuyğundur. 

Süd

Süd böyüklərdə mayenin tutulmasına səbəb ola bilər ki, bu da öz növbəsində kilo itkisini yavaşlada bilər. Bundan əlavə, orqanizm südü qlükozaya sintez edir, yəni bədəndə əlavə şəkər yığılır. Südü mayalanmış bişmiş süd, kefir, qatıq və ya ayran ilə əvəz etmək məsləhətdir.

Şirniyyatlar

Bir parça tortun tərkibində 500 kalori ola bilər. Çörək məmulatlarının tərkibindəki karbohidratlar endorfin istehsalında əhəmiyyətli artıma, sonra isə kəskin azalmaya səbəb olur ki, bu da əhval-ruhiyyəyə mənfi təsir göstərir. Çörək məmulatlarının tərkibində olan şəkər də asılılığın yaranmasına kömək edir.

Kartof

Nişasta və karbohidratlarla zəngin olan kartofun müntəzəm istehlakı tədricən çəki artımına səbəb ola bilər. Kartof püresi, kartof çipsləri və ya qızardılmış kartof əvəzinə, dəniz duzu və ya ədviyyatlarla bişmiş kartof kimi daha sağlam seçimlərə üstünlük verin.

Şərab

Quru qırmızı şərabda antioksidant olan resveratrolun olmasına baxmayaraq, onu gündəlik içmək məsləhətli deyil. Alkoqol istənilən halda qan təzyiqinə təsir edir, qan dövranı sisteminin və ürəyin işini pozur.