Yağların ən faydalı və zərərli növləri
"Ən zərərli yağlar kərə yağı, palma və kokosdur".
Redaktor.az "izvestiya"ya istinadən xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və dietoloq Olqa Evlaşeva deyib.
O bildirib ki, yağlar hormonlar üçün yağ turşularını ehtiva edir:
" Həmçinin xolesterinin və qan təzyiqinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Sağlam yağlar maye və bitki mənşəlidir. Onların tərkibində yaxşı xolesterol səviyyəsini artıran və bununla da ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldan çoxlu doymamış və mono doymamış yağ turşuları var. Buraya, məsələn, zeytun yağı daxildir. Qarğıdalı, kətan toxumu, günəbaxan toxumu və qoz yağları eyni kateqoriyaya aiddir".
“Qeyri-sağlam yağlar, kərə yağı, xurma və kokos yağı, donuz yağıdır. Onların tərkibində yüksək miqdarda doymuş yağ turşuları var ki, bu da pis xolesterinin səviyyəsini artırır və ürək-damar xəstəlikləri və şəkərli diabet riskinin artması ilə əlaqələndirilir”, - deyə Evlaşeva xəbərdar edib.
Humay İSGƏNDƏRLİ