Həkim bağırsaq xərçənginə səbəb olan qidaları AÇIQLADI

 23:44 14.06.2024     410

Pəhrizdə həddindən artıq şəkər və işlənmiş ət bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini artırır.

Redaktor.az "aif.ru"ya istinadla xəbər verir ki, bu barədə doktor Aleksandr Myasnikov “Ən mühüm şey haqqında” verilişinin efirində danışıb.

O qeyd edib ki, gündə 50 qram emal olunmuş ətin (kolbasa, kolbasa və s.) müntəzəm istehlakı kolon xərçənginə tutulma riskini 16% artırır. Şəkər və lif çatışmazlığı (tərəvəz, meyvə və digər bitki qidalarında olur) də təhlükəlidir.

Cərrah və koloproktoloq Badma Başankaev isə qeyd edib ki, əti həftədə bir və ya iki dəfə yemək olar. Bununla belə, mütəmadi olaraq pulsuz tibbi müayinədən keçmək vacibdir. Buraya gizli qan üçün nəcis testi daxildir. Nəticə müsbət olarsa, kolonoskopiya göstərilə bilər. Həm də 50 yaşında bütün insanlar tərəfindən qəbul edilməlidir. Əgər qohumlarınızda bağırsaq xərçəngi varsa, müayinə daha əvvəl aparılmalıdır.

“Əgər ananıza və ya atanıza 50 yaşından əvvəl xərçəng diaqnozu qoyulubsa, siz ana və ya atanın etdiyindən 10 il əvvəl kolonoskopiya etdirməlisiniz. Məsələn, atanıza 40 yaşında xərçəng diaqnozu qoyulubsa, siz 30 yaşında kolonoskopiya etdirməlisiniz”, - Myasnikov xəbərdarlıq edib.

Turan İSMAYIL