Qarpız zəhərlənməsinin əlamətləri hansılardır?

 17:47 14.08.2024     618

Qarpızın orta səviyyədə istehlakı orqanizmə faydalı təsir göstərir, çünki bu meyvənin tərkibində C, B vitaminləri, karotenoidlər, kalium və digər faydalı elementlər var. Lakin keyfiyyətsiz qarpızdan zəhərlənmə ehtimalları da az deyil.

Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Səbinə Karsiyeva “Arquments and Facts” jurnalına müsahibəsində xəbərdarlıq edib.

Diyetoloq qarpızdan zəhərlənmənin əlamətlərini belə sadalayıb: ürəkbulanma, qusma, ishal, qarında narahatlıq və ya ağrı, qızdırma və zəiflik. O, vurğulayıb ki, simptomlar pisləşərsə, təcili yardım çağırmaq lazımdır.

Karsieva həmçinin qarpızın həddindən artıq istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib.

Onun sözlərinə görə, qarpızın tərkibindəki şəkərin həddindən artıq olmasının, xüsusən də şəkərli diabetli insanlarda orqanizmdə yüksək qlisemik yükə səbəb olduğu, antioksidant likopenin həddindən artıq olmasının isə xüsusilə yaşlılarda ürəkbulanma və ishala səbəb olması mümkündür.

Diyetoloq həmçinin izah edib ki, hiperkalemiyası olan insanlarda böyük miqdarda qarpız əzələ spazmı və aritmiyaya, artıq kaliumun əmələ gəlməsinə və qan təzyiqinin kəskin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər ki, bu da hipotenziv xəstələr tərəfindən nəzərə alınmalıdır.  Hətta böyrək probleminiz varsa belə, çoxlu qarpız istehlak etmək məsləhət görülmürü - bu halda qarpızın böyük hissələri şiddətli şişkinliyə səbəb ola bilər.

Sevinc İBRAHİMZADƏ