Şəkər səviyyəsini azaltmaq üçün yol tapıldı
Avstraliyanın Centenary İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, qanda müəyyən yağların səviyyəsinin dəyişməsi prediabetli insanlarda qan şəkərinin aşağı salınmasının effektivliyini proqnozlaşdırmağa kömək edir.
Redaktor.az xəbər verir ki, nəticələr "The American Journal of Clinical Nutrition" (AJCN) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat prediyabetli 104 nəfəri əhatə edib. Bu, qan şəkərinin normadan yüksək olduğu, lakin şəkərli diabet üçün xarakterik olan səviyyəyə hələ çatmadığı bir vəziyyətdir. Prediabetli insanlar üçün ümumi məsləhət pəhriz vasitəsilə arıqlamaqdır.
Təcrübə zamanı bütün iştirakçılar orijinal çəkilərinin ən azı 8%-ni itirməyə imkan verən yeni pəhriz tövsiyələrinə əməl ediblər. Alimlər hansı insanların pəhrizdən daha çox faydalandığını öyrənmək üçün yola çıxıblar. Bunun üçün onlar pəhrizdən əvvəl və sonra könüllülərin qanında yüzlərlə müxtəlif lipidlərin (yağ və yağ turşularının) konsentrasiyasının dəyişməsini təhlil ediblər.
Məlum olub ki, müəyyən lipid səviyyələri iştirakçıların qan şəkəri səviyyəsinin və çəkisinin nə qədər düşəcəyini bildirə bilər. Məsələn, müəyyən sfinqolipidlər (hüceyrə membranlarında olan bir yağ növü) aclıq zamanı qan şəkəri səviyyələrində dəyişikliklərlə, digər lipidlər isə hemoglobin A1c, insulin və insulin müqaviməti kimi göstəricilərin yaxşılaşması ilə əlaqələndirilmişdir.
Alimlər qeyd ediblər ki, bu lipid biomarkerlərinin müəyyən edilməsi risk altında olanlar üçün yeni, effektiv diabetin qarşısının alınması strategiyalarının hazırlanmasına kömək edə bilər.
Turan İSMAYIL