Alimlər dondurmada yeni təhlükə aşkarladılar

 22:56 10.09.2024     350

ABŞ-nin Penn Ştatının Qidalanma Elmləri Departamentinin alimləri müəyyən ediblər ki, dondurma, emal olunmuş pendirlər və bişmiş məhsullarda quar saqqızı adlanan təbii pəhriz lifi iltihablı bağırsaq xəstəliyi riskini artıra bilər.

Redaktor.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Gut Microbes" jurnalında dərc olunub.

Quar saqqızı paxlada olan təbii pəhriz lifidir. Onun emal edilmiş forması dondurma formulalarını, emal olunmuş pendirləri, bişmiş məmulatları, salat sarğılarını, içkiləri və daha çoxunu qalınlaşdırmaq və sabitləşdirmək üçün istifadə edilən ümumi qida əlavəsidir.

Bu qida əlavəsinin həzm sisteminin sağlamlığına necə təsir etdiyini öyrənmək üçün alimlər siçanlar üzərində təcrübə aparıblar. Gəmiricilərin birinci qrupu 7,5% quar saqqızı və 2,5% sellüloza olan pəhrizə salınıb. İkinci qrup nəzarət rolunu oynayıb - gəmiricilər on faiz lif tərkibli bir pəhrizə riayət ediblər.

Bir ay davam edən təcrübəni başa vurduqdan sonra alimlər siçanlara bir həftə ərzində dekstran sulfat natriumlu su veriblər. Həzm sisteminin iltihabı və model xəstəliklərini tetiklemek üçün tədqiqatlarda istifadə olunur.

Nəticələr göstərib ki, yüksək miqdarda quar saqqızı istehlak edən siçanlarda xoralı kolit kimi ağır iltihablı bağırsaq xəstəliyi (IBD) inkişaf edir. Alimlər həmçinin birinci qrupa aid heyvanların bağırsaq mikrobiomunun pozulmuş tərkibinə malik olduğunu, xüsusən də Actinobacteriota növünə aid olan bakteriyaların sayının artdığını aşkar ediblər.

Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, quar saqqızından sui-istifadənin mənfi təsirləri insanlarda da baş verə bilər. Bununla belə, siçanlarda İBH, pəhriz və bağırsaq mikrobiomu arasındakı qarşılıqlı əlaqə insan orqanizmində baş verən oxşar qarşılıqlı təsirləri dəqiq əks etdirməyə bilər.

Turan İSMAYIL