Kaliforniya Universitetinin alimi ömrü uzada bilən məhsulları AÇIQLADI

 23:24 27.09.2024     550

Ömrünü uzatmaq istəyənlər öz rasionlarına təmizlənməmiş kompleks karbohidratlar, bitki qidaları və sağlam yağlar daxil etməlidirlər.

Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə "New Scientist"ə Cənubi Kaliforniya Universitetinin əməkdaşı Valter Lonqo məlumat verib.

Alim ömrü uzatmaq üçün pəhrizin əsas prinsipinin yatmazdan üç saat əvvəl yeməyi dayandırmaq və bu gün son yeməklə sabahkı ilk yemək arasında 12 saatlıq fasilə saxlamaq olduğunu bildirib. Digər vacib qayda balanslaşdırılmış pəhrizə aiddir: kalorilərin 40-60%-i təmizlənməmiş kompleks karbohidratlardan, 10-15%-i bitki qidalarından və 25-35%-i bitki mənşəli yağlardan gəlməlidir.

Mütəxəssis qida rasionunuza şəkər və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldan lobya, immunitet sistemini gücləndirən yaşıl tərəvəzlər əlavə etməyi tövsiyə edir. Ürək sağlamlığı üçün vacib olan sağlam yağları ehtiva edən qoz-fındıq haqqında unutmayın.

Yulaf qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və lif mənbəyi kimi meyvələr bağırsaq sağlamlığını qorumaq üçün vacibdir. Balıq tərkibindəki dəmir, sink, yod və maqnezium sayəsində beyin və ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

Tədqiqatçılar sağlam yağların və ürək-damar sisteminə müsbət təsir göstərən güclü antioksidanların mühüm mənbələri olan zeytun və zeytun yağını uzunömürlülüyün əsas komponentləri kimi müəyyən edirlər.

Turan İSMAYIL