Bağırsaq xəstəliyinə səbəb olan qidalar - Bunları yeməyin!

 18:02 24.01.2025     138

Qırmızı ət və şəkər əlavə edilmiş məhsullar bağırsaq sağlamlığına zərər vurur və həyati təhlükəsi olan xəstəliklərin inkişaf riskini artırır.

Redaktor.az xəbər verir ki, bununla bağlı mütəxəssislər xəbərdarlıq edir.

Bağırsaqlara zərər verən məhsulların birinci kateqoriyası ultra emal olunmuş qidalar - "fast food*, qəlyanaltılar, kolbasadır. Onlar çox yüksək kalorili, trans yağlar və şəkərlə zəngin, zülal və digər qida maddələr zəifdir. Belə qidalar bağırsaq mikroflorasının tarazlığını pozur, iltihaba səbəb olur və xoralı kolit, və xərçəngin inkişaf riskini artırır.

Qastroenteroloqlar bildirir ki, çox miqdarda doymuş və trans yağlar metabolik sindromun meydana gəlməsinə təsir göstərir. Bu da şəkərli diabetə səbəb ola bilər.

Şəkər əlavə edilən qidalar da sağlamlığa zərərlidir, çünki şəkər faydalı bağırsaq mikroflorasını maneə törədir. Buna görə bağırsaqlarda patogen və göbələk mikroflorası inkişaf edərək, disbioz və toxunulmazlığın azalmasına səbəb olur.

Türkan İSGƏNDƏRLİ