Nahardan imtina sağlamlığınız üçün təhlükəlidir - XƏBƏRDARLIQ

 18:25 30.01.2025     86

Nahardan imtina etmək vərdişi bir sıra ciddi sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər. Dietoloqlar xəbərdarlıq edir ki, qidalanmada belə ehtiyatsızlıq metabolik pozğunluqlar, enerjinin azalması və həddindən artıq yemək riski ilə doludur.

 Redaktor.az nahardan imtina etməyin təhlükələrini təqdim edir:

Nahar niyə vacibdir?

Belə bir fikir var ki, səhər yeməyi günün əsas yeməyi, nahar və şam yeməyi isə ikinci dərəcəli əhəmiyyət kəsb edir. Bununla belə, ekspertlər naharın ən sıx və balanslı yemək olduğunu deyirlər.

Məsələ burasındadır ki, günün ortasında insan orqanizmi maksimum sürətlə işləyir və onun kifayət qədər enerjiyə ehtiyacı var. Nahardan aldığınız qidalar fiziki və zehni fəaliyyəti yüksək səviyyədə saxlamağa kömək edir və yorğunluq və enerji çatışmazlığı hisslərinin qarşısını alır.

Nahardan imtina etməyin təhlükələri nələrdir?

Enerjinin azalması

Nahar olmadan orqanizm üçün qanda qlükoza səviyyəsini saxlamaq daha çətindir, bu da yorğunluğa, konsentrasiyanın azalmasına və idrak funksiyalarının pisləşməsinə səbəb olur.

Yemək pozğunluqları

Nahar yeməyini atlamaq axşam saatlarında çox aclıq hissi yaradır ki, bu da çox vaxt günorta və ya gecə çox yeməyə səbəb olur. Bu da öz növbəsində artıq çəki artımına səbəb olur.

Mədə-bağırsaq traktının problemləri. Belə yemək mədədə qastrit və ya xora kimi problemlərə səbəb ola bilər. Bədənə müntəzəm olaraq qida qəbulu həzm sisteminin normal işləməsi üçün vacibdir.

Metabolik yavaşlama

Orqanizm uzun müddət qidasız qaldıqda maddələr mübadiləsini yavaşlataraq enerjiyə qənaət etməyə başlayır. Bu, kaloriləri effektiv şəkildə yandırmağınıza mane olur və arıqlamağınızı çətinləşdirə bilər.

Naharı necə təşkil etmək olar?

Tam nahar üçün zülalların, yağların və karbohidratların balansını nəzərə almaq vacibdir. 

Məsələn:

Zülallar: Yağsız ət, balıq, yumurta və ya bitki əsaslı alternativlər (tofu, paxlalılar).

Karbohidratlar: bütün taxıllar (qarabaşaq, qəhvəyi düyü, yulaf ezmesi) və tərəvəzlər.

Yağlar: sağlam yağlar (zeytun, kətan toxumu), qoz-fındıq və ya avokado.

Orqanizmi axşam yeməyinə qədər enerji ilə təmin etmək üçün nahar gündəlik qəbul edilən kalorinin təxminən 35-40 faizini tutmalıdır.

Nahar qaçırılıbsa nə etməli?

Əgər tam nahar edə bilmirsinizsə, sağlam qəlyanaltı seçin:

Bir neçə qoz-fındıq və ya meyvə.

Kəsmik ilə tam taxıl çörəyi.

Şəkərsiz qatıq.

Nahar sadəcə yemək deyil, sağlamlığın və məhsuldarlığın qorunmasının vacib elementidir. Müntəzəm və balanslı bir nahar yemək, həddindən artıq yemək, yavaş metabolizm və azalmış enerji ilə əlaqəli bir çox problemdən qaçmağa kömək edəcəkdir.

Orqanizminizə məhəl qoymayın - düzgün işləməsi üçün ona lazım olan yanacağı verin!