Dünyanın ən təhlükəli qidaları - Siyahıda simit də var

 04:14 01.03.2025     64

Yemək yeyərkən yeganə təhlükə yediyimizin kökəlməmizə səbəb olub-olmamasıdır. Ancaq istehlak etdiyimiz qidalar haqqında diqqət etmədiyimiz şey yüksək kalorili olması ilə yanaşı, bəzilərinin əslində ölümcül təhlükə daşımasıdır.Hər gün istifadə etdiyimiz, demək olar ki, həmişə evimizdə olan bəzi qidaların sağlamlığımız üçün nə qədər təhlükəli olduğunu bilirsinizmi? 

Redaktor.az həmin qidaları sizə təqdim edir:

Albalı tumu

Albalı bir çox yeməklərdə və ya şirniyyat reseptlərində istifadə edilə bilər və tək istehlak edildikdə belə toxluq hissi yaradan bir meyvədir. Ancaq albalı tumu əsl problemdir.Albalı tumları çeynədikdə və ya əzdikdə siyanid əmələ gətirən bir birləşmə buraxır. Özündən çıxan bu maddənin yüksək səviyyələrinə məruz qalsanız, ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər.

Hot dog

Hər kəs üçün əla qəlyanaltı alternativi olan hot-doqlar nə qədər dadlı olsalar da, real təhlükə yaradır. Hot-doqlara əlavə edilən natrium eritorbat və natrium nitrat kimi konservantlar sağlamlığımız üçün çox zərərlidir. Xüsusilə uşaqlarda kolbasanın forması və sürüşkən toxuması tənəffüs yollarını tıxanma riski yaradır.

Simit

Təəssüf ki, günün istənilən vaxtı vazkeçilməz olan simit də bu siyahıdadır. Simitlərin yanmış, çox qızardılmış və ya yanmış hissələri sizin üçün təhlükəli ola bilər. Yanmış qidaların tərkibində olan akrilamid adlı kimyəvi maddə xərçəng riskini artıra bilər.

Sümüklü balıqlar

Midye, karides və istiridyə kimi qabıqlı balıqlar təzə olmadıqda sağlamlıq üçün təhlükə yaradır. Dənizdə tapılan zərərli toksinlər və bakteriyalar qabıqlı balıqlar vasitəsilə insanlara keçmə potensialına malikdir.

Çiy lobya

Çiy lobya sağlam görünsə də, əslində ciddi risk yaradır.Çiy istehlak edilən lobya yüksək miqdarda fitohemaqqlütinin ehtiva edir. Bu maddə xüsusilə qırmızı lobyada olur və təkcə mədənizi narahat etmir, həm də başgicəllənmə və qusmağa səbəb olur.