Bitki yağı haqqında məşhur mif DAĞILDI

Bitki yağlarında olan omeqa-6 yağ turşuları iltihablı deyil və sağlamlıq problemlərinə birbaşa cavabdeh deyildir.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə "MedicalXpress"ə Stenford Profilaktika Araşdırma Mərkəzinin (SPRC) qidalanma üzrə tədqiqat direktoru Kristofer Qardner məlumat verib.
Alim izah edib ki, omeqa-3 və omeqa-6 əvəzolunmaz yağ turşularıdır. Bədən onları öz-özünə istehsal edə bilməz, buna görə də yeməkdən alınmalıdır. Bu turşular balıq, toxum, qoz-fındıq və yağlarda - zeytun, günəbaxan, soya, qarğıdalı və bir çox başqalarında olur.
Son zamanlar toxum yağları yüksək omeqa-6 tərkibinə görə çox tənqid olunur. Bu turşuların bədəndə iltihaba kömək etdiyinə və ürək-damar və digər xəstəliklərin inkişaf riskini artırdığına inanılır. Lakin Qardnerin fikrincə, bu fikir elmi məlumatlarla dəstəklənmir.
Mütəxəssisin fikrincə, omeqa-3s həqiqətən də omeqa-6 ilə müqayisədə daha aydın antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir. Bununla belə, əslində ikincinin müəyyən miqdarı olmadan birinci növ turşularla pəhrizi zənginləşdirmək çox çətindir. Üstəlik, sağlam yağlarla zəngin olan bütün qidalar omeqa-3-dən daha çox omeqa-6 ehtiva edir.
Alim əlavə edib ki, insanın immun sistemi hələ də kifayət qədər öyrənilməyib. Buna görə də, toxum yağlarının iltihaba səbəb olduğu, bədənin zədə, infeksiya və ya stresə qarşı təbii immunitet reaksiyasına səbəb olduğu fikrində ehtiyatlı olmaq lazımdır.
Turan İSMAYIL