Qeyri-sağlam qidalanma qocalma prosesini SÜRƏTLƏNDİRİR

Yemək yalnız aclığı aradan qaldırmaq deyil, həm də orqanizmin gələcək sağlamlığına qoyulan sərmayədir.
Redaktor.az-ın məlumatına görə, son elmi araşdırmalar göstərib ki, qeyri-sağlam qidalanma hüceyrə səviyyəsində qocalma prosesini sürətləndirir. Daha konkret desək, hazır yeməklər, şəkərli içkilər və işlənmiş qırmızı ət bioloji yaşın artmasına səbəb ola bilər.
Bioloji yaş — insanın hüceyrələrinin faktiki vəziyyətini göstərən göstəricidir və bu, xronoloji yaşdan fərqli ola bilər. Bu yaş "epigenetik saat" adlanan xüsusi DNT testləri vasitəsilə ölçülür. Yeni araşdırma eyni genetik fonda olan əkizlər üzərində aparılıb və sübut olunub ki, sağlam qidalanan fərdlərdə bioloji qocalma prosesi daha yavaşdır.
Elm adamları xüsusilə gənc yaşlarda formalaşan pis qidalanma vərdişlərinin uzunmüddətli fəsadlara yol aça biləcəyini bildirirlər. Bu da sonradan ürək-damar, şəkərli diabet və hətta nevroloji xəstəliklərin riskini artırır. Əsas mesaj isə sadədir: Hər dişləmədə nə yediyinizi düşünərək qərar verin, çünki sağlam və gənc qalmaq boşqabdan başlayır (e-saglam.az).