Uşaqların səhər yeməyi üçün bunlar zərərlidir - Alimlər

Beynəlxalq alimlər qrupu 2010-2023-cü illər arasında bazara çıxarılan yeni uşaq səhər yeməyi taxıllarını təhlil edib və narahatedici tendensiya aşkar edib: istehsalçılar şəkər, duz və yağın tərkibini getdikcə artırır, eyni zamanda zülal və lifin nisbətini azaldır.
Redaktor.az xəbər verir ki, tədqiqat "JAMA Network Open" jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bəzi uşaq dənli bitkilərinin yalnız bir porsiyası bu gün Amerika Ürək Assosiasiyasının tövsiyə etdiyi gündəlik şəkərin 45%-dən çoxunu ehtiva edə bilər. Bu o deməkdir ki, hətta səhər uşaq gündəlik limitin demək olar ki, yarısını alır - hətta konfet yeməkdən və ya şirin suyu içmədən əvvəl.
Tədqiqatın müəllifləri təklif edirlər ki, istehsalçılar dad və cazibədarlıq üçün qida dəyərini dəyişdirmiş ola bilərlər. Bu, uşaqlıqda piylənmənin və sonrakı həyatda ürək xəstəliklərinin davamlı artması nəzərə alınmaqla xüsusilə təhlükəlidir.
Zülal və lifin azalması da narahatlıq doğurur: bu komponentlər toxluğu qorumağa, qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə və normal həzmi təşviq etməyə kömək edir. Onları səhər pəhrizinizə daxil etməmək həddindən artıq yeməyə və vacib qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər valideynləri qida etiketlərini daha diqqətlə oxumağa və minimum şəkər və doymuş yağ əlavə edilmiş variantları seçməyə çağırır.
“Uşağın sağlamlığının ilk başladığı şey səhər yeməyidir”, - deyə alimlər vurğulayırlar.
Turan İSMAYIL