Qadınların qocalıqda sağlam qalmasının sadə yolu AÇIQLANDI

Amerikalı alimlər orta yaşda orta dərəcədə qəhvə istehlakının qadınlarda sağlam qocalma ehtimalı ilə əlaqəli olduğunu müəyyən ediblər.
Redaktor.az xəbər verir ki, tədqiqat böyük Tibb Bacılarının Sağlamlıq Araşdırmasından 47 513 qadını əhatə edib. Onların pəhrizi, həyat tərzi və sağlamlıq vəziyyəti 1984-cü ildən izlənilir. Sağlam qocalma əsas xroniki xəstəliklər olmadan, koqnitiv funksiya, yaddaş, əqli və fiziki sağlamlığın qorunub saxlandığı 70 yaşa çatmaq kimi müəyyən edilirdi.
"Əvvəlki tədqiqatlar qəhvəni sağlamlığın spesifik aspektləri ilə əlaqələndirsə də, bizimkilər onun üç onilliklər ərzində qocalmanın bir çox sahələrinə təsirlərini qiymətləndirən ilk tədqiqatlardır" - tədqiqat müəllifi Toronto Universitetinin dosenti Sarah Mahdavi deyib.
Məlum olub ki, gündə orta hesabla üç kiçik fincan qəhvə (təxminən 315 mq kofein) içən qadınların qocalıqda sağlam qalma ehtimalı daha yüksək olub. Gündə hər əlavə qəhvə “sağlam yaşlanma” şansını 2-5% artırır – beş stəkan daxil olmaqla.
Maraqlıdır ki, kofeinsiz çay və ya qəhvə ilə oxşar faydalar görülməyib. Bunun əksinə olaraq, kola kimi şəkərli sərinləşdirici içkilərin istehlakı, tərkibindəki kofein olmasına baxmayaraq, sağlam qocalma ehtimalını 20-26% azaldır.
Alimlər vurğulayırlar ki, orta dərəcədə qəhvə istehlakı, xüsusən də aktiv həyat tərzi, sağlam qidalanma və siqaret çəkməməklə birləşdirildikdə təhlükəsiz və potensial olaraq faydalı vərdişdir. Bununla belə, onlar həddindən artıq kofein istehlakına qarşı xəbərdarlıq edirlər, çünki fərdi dözümlülük çox fərqli ola bilər.
"Nəticələrimiz göstərir ki, qocalmağa müsbət təsir edən təkcə kofein deyil, qəhvə də ola bilər. Biz qəhvənin tərkibində olan hansı maddələrin bu proseslərdə iştirak etdiyini və onların genetik faktorlarla necə qarşılıqlı əlaqədə olduğunu anlamaq üçün əlavə tədqiqatlar planlaşdırırıq", - Mahdavi yekunlaşdırıb.
Turan İSMAYIL