Alimlər qan şəkərində ən dramatik sıçrayışların kimdə olduğunu müəyyən ediblər

 23:26 04.06.2025     136

Stenford Tibb Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, karbohidratlara qan şəkərinin reaksiyası insanın insulin müqaviməti və ya beta hüceyrə disfunksiyası olub-olmamasından asılıdır. Müəlliflərə görə, bu, o deməkdir ki, prediabet və diabet üçün pəhriz fərdiləşdirilməlidir.

Redaktor.az xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub.

Genetika professoru və tədqiqatın rəhbərlərindən biri olan Maykl Snayder bildirib ki, "az şəkər yeyin" kimi tövsiyələr yaxşı nəticə vermir, çünki onlar hamını eyni vedrəyə yığırlar:

"Lakin prediyabet müxtəlif yollarla özünü göstərə bilər və müxtəlif qidalar hər bir insana uyğun ola bilər".

Tədqiqatda tip 2 diabet diaqnozu qoyulmamış 55 nəfər iştirak edib. Demək olar ki, onların yarısında (26) prediabet olub. Hamısına geniş metabolik testlər, eləcə də qan, mikrobiom və digər biomarker testləri verilib, bundan sonra iştirakçılar davamlı qlükoza monitorları taxıblar, düyü, çörək, makaron, kartof, lobya, üzüm və giləmeyvə daxil olmaqla yeddi standart qida yeyiblər və hər yeməyi iki dəfə acqarına yeyiblər və sonra üç saat qan şəkərinə nəzarət ediblər.

Nəticələr təəccüblü dərəcədə fərqli olub. Demək olar ki, bütün iştirakçılar üzüm və düyü yedikdən sonra şəkər artımı göstərsələr də, kartof və makaronlara reaksiya metabolik tipdən asılı olaraq çox dəyişib. İnsulin müqaviməti olan iştirakçılar xüsusilə makaron məhsuluna, həm insulin müqavimətinə, həm də zəif beta hüceyrə funksiyasına malik olanlar kartofa xüsusilə güclü reaksiya veriblər.

O, həmçinin kartofa reaksiya verən iştirakçılarda şəkərli diabet üçün xarakterik olan trigliseridlərin, yağ turşularının və digər metabolitlərin yüksək səviyyələrinə malik olduğunu müəyyən etdi.

Kartof və üzümdən şəkər sünbüllərinin fərdi profili xüsusi maraq doğurub - onların arasındakı fərq mürəkkəb testlər olmadan riskləri müəyyən etməyə kömək edəcək insulin müqavimətinin biomarkeri kimi xidmət edə bilər.

Müəlliflər həmçinin karbohidratlar şəkər artımını azaltmazdan əvvəl bir az lif, zülal və ya yağ (məsələn, yumurta ağı, krem ​​şanti və ya noxud lifi) yeyib-içmədiyini sınayıblar. Təsiri yalnız metabolik cəhətdən sağlam iştirakçılarda görülüb - strategiya qalan iştirakçılar üçün çətinliklə işləyib, lakin tədqiqatçılar bunun əlavə araşdırmaya ehtiyac olduğunu söyləyiblər.

"İnsulinə davamlı olsanız belə, yeməyə zülal, yağ və ya liflə başlamaq hələ də yaxşı fikirdir. Ona görə də kartof qızartmadan əvvəl salat və ya köftə yeyin", - Snayder tövsiyə edib.

Müəlliflər vurğulayırlar ki, diabet riski olan sağlam qidalanma üçün vahid resept yoxdur. Yeməyin tərkibi, onun qəbulu qaydası və orqanizmin reaksiyaları fərdi metabolik profildən asılıdır. Gələcəkdə bu cür məlumatlar fərdiləşdirilmiş diyetlər və tövsiyələr üçün əsas təşkil edə bilər, həmçinin prediabetin gizli formalarının diaqnozunu təkmilləşdirə bilər.

Turan İSMAYIL