Kolbasa və pendirlərdəki fosfatlar qan təzyiqini yüksəldir

 23:23 30.06.2025     107

Texas Southwestern Universitetinin amerikalı alimləri məşhur qida əlavələrini hipertoniyanın inkişafı ilə əlaqələndirən həyəcanverici mexanizm aşkar ediblər. Məlum olub ki, işlənmiş qidalardan alınan fosfatlar beyinə nüfuz edə və davamlı yüksək təzyiqə səbəb olan təhlükəli zəncirvari reaksiyaya səbəb ola bilər.

Redaktor.az xəbər verir ki, araşdırma "Circulation" elmi jurnalında dərc olunub.

Fosfat əlavələri (E338-E343, E450-E452) konservantlar və stabilizatorlar kimi qida sənayesində geniş istifadə olunur. Onlar kolbasalarda, emal edilmiş pendirlərdə, qazlı içkilərdə və digər uzunmüddətli saxlama məhsullarında olur. Müasir insanlar özləri də bilmədən onları tövsiyə olunan normadan 2-3 dəfə çox istehlak edirlər.

Komanda aşkar edib ki, artıq fosfatlar qanda FGF23 adlı zülalın səviyyəsini kəskin şəkildə artırıb. Zülal qan-beyin baryerini keçir və beyin sapındakı FGFR4 reseptorlarını aktivləşdirir. Bu, simpatik sinir sisteminin həddindən artıq yüklənməsinə səbəb olan zəncirvari reaksiyaya səbəb olur. Nəticə, hətta istirahətdə də qan təzyiqinin davamlı artmasıdır.

Tədqiqatçılar bu təhlükəli mexanizmin qarşısını almağın yolunu tapıblar. Təcrübələr göstərib ki, FGFR4 reseptorunun inhibə edilməsi təzyiq artımının qarşısını alır. Bu, hipertoniyaya qarşı hədəflənmiş dərmanların yaradılması üçün yeni perspektivlər açır.

Turan İSMAYIL