Bəzi maddələr sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər

Şirəli toplar son vaxtlar məşhur içkilərin əsas tərkib hissəsidir və yeməli qabıqda meyvə şirələridir, lakin istehsalçı vicdansızdırsa, sağlamlığa zərər verə bilər.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu fikirləri kimya kafedrasının müəllimi Anna Şubina aif.ru-ya müsahibəsində səsləndirib.
Ekspert bildirib ki, nəzəri olaraq şirə toplarının tərkibində təbii maddələr var. Qabıq alginatlardan algin turşusunun duzlarından ibarətdir. Laminar kimi dəniz qəhvəyi yosunlardan əldə edilən bu polisaxarid təbii maddədir, sağlamlığa faydalı təsir göstərir və qida sənayesində və tibbdə geniş istifadə olunur. Qabıqda suyu və ya onun əsasında doldurucu var.
“Bununla belə, inqrediyentlərə qənaət edən istehsalçılar tez-tez jele toplarının və onların doldurucularının tərkibinə boyalar, ləzzətlər və konservantlar daxildir ki, bu da istehlakçıların sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Belə maddələr arasında, məsələn, E102 tartrazin, sintetik sarı qida boyası, E129 Qırmızı cazibədar AC ola bilər ki, bu da uşaqlarda həddindən artıq hiperaktivliyə və hiperaktivliyə səbəb ola bilər”, - deyə Şubina izah edib.
Müəllim əlavə edib ki, şirə toplarının təhlükəsi, içkinin tərkibindəki yüksək şəkərdir.
Onun sözlərinə görə, şərbət və qatıqlı içkinin bir porsiyasında 10 çay qaşığı şəkər ola bilər. Halbuki, maksimum gündəlik qəbul 12 çay qaşığı, tövsiyə olunan qəbul isə 6 çay qaşığıdır.
Aytəkin TOFİQQIZI