Bəzi qidalar mədə və bağırsaqları qıcıqlandırır

 16:36 05.08.2025     66

İnsultun qarşısını almaq üçün ateroskleroz riskini azaltmaq və lipid mübadiləsini yaxşılaşdırmaq məqsədilə heyvan mənşəli yağlar da daxil olmaqla yağ və karbohidratların istehlakını məhdudlaşdırmaq vacibdir.

Redaktor.az
xəbər verir ki, bu haqda tibb fakültəsinin cərrahiyyə kafedrasının müəllimi Aleksandr Umnov lenta.ru-ya danışıb.

Həkimin sözlərinə görə, bəzi qidalar mədə və bağırsaqları qıcıqlandırır, qaraciyər və mədəaltı vəzi həddindən artıq yükləyir, şişkinliyə səbəb olur və sinir sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.

O, sağlamlıq üçün potensial təhlükəli məhsullar kimi yağlı kabablar, donuz piyi, yağlı kotletlər, ədviyyatlı yeməklər, şirin və acı souslar, qızardılmış yumurta, göbələk, çiy soğan və sarımsaq, turşəng, duzlu kələm, duzlu xiyar, turp, kaustik şirə və sirkəli məhsulları qeyd edib.

Şokolad, konfet və tort kimi şirniyyatlar da arzuolunmaz hesab olunur. Bundan əlavə, duzlu xörəklər, yağlı və zəngin ətli şorbalar, şişirdilmiş bulka məmulatları, mirvari arpası, lobya və noxud da sağlamlıq üçün risk daşıyır.

Aleksandr Umnov bu məhsulların daha çox bitki mənşəli alternativlərlə əvəz edilməsini və normal qan təzyiqi ilə ürək fəaliyyətinin qorunması üçün yağ istehlakının azaldılmasını tövsiyə edib.

Aytəkin TOFİQQIZI

Vumart və Güvən reklamı Vumart Güvən