Zədələnmiş qarpız yemək TƏHLÜKƏLİDİR

Zədələnmiş qarpız yemək təhlükəli bakterial çirklənməyə səbəb ola bilər.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu haqda qida mütəxəssisi Andrey Doroxox aif.ru-ya müsahibəsində danışıb.
“Kəsilmiş qarpızda 30-60 dəqiqədən sonra oksidləşmə, fermentativ çürümə və mikroblarla çirklənmə prosesləri başlayır. Otaq temperaturunda qarpız pulpası 2-3 saatdan sonra potensial təhlükəli olur. Bu onunla əlaqədardır ki, bakteriyalar, o cümlədən bağırsaq qrupunun fürsətçi ştammları, xüsusilə yüksək temperaturda və 20 dərəcədən yuxarı olan rütubətli mühitdə aktiv şəkildə çoxalır”, - deyə Doroxov bildirib.
Qarpızı saxlamağın optimal yolu, kimyaçıya görə, soyuducuda hava keçirməyən şüşə və ya qida qabındadır. Eyni zamanda, onun sözlərinə görə, qarpızın alma, banan, avokado və pomidorla təmasından qaçmaq vacibdir bu, giləmeyvənin şirəliliyini və dadını itirməsinə səbəb ola bilər.
“Kəsilmiş qarpızın soyuducuda saxlama müddəti 48-72 saatdan çox olmamalıdır. Bu halda dilimləri deyil, böyük parçaları saxlamaq daha məqsədəuyğundur bu, hava ilə təmas sahəsini azaldır. İstehlak etməzdən əvvəl pulpanı vizual olaraq qiymətləndirmək lazımdır: selikli örtünün olması, rəng dəyişikliyi və turş qoxunun yaranması təhlükəli əlamətlərdir”.
Doroxovun təklif etdiyi başqa bir seçim qarpız pulpasının dondurulmasıdır. Onun sözlərinə görə, defrostdan sonra o, teksturasını itirəcək, lakin yenə də smuzi, şərbət və müxtəlif içkilər üçün yararlı olacaq.
Aytəkin TOFİQQIZI