Yetişmiş qarpız-yemişin ƏLAMƏTLƏRİ
Yetişmiş qovun və qarpız müəyyən xüsusiyyətlərə malikdir. Sadəcə onları görmək lazımdır.
Redaktor.az lent.az-a istinadən mövsüm ərəfəsində düzgün qarpız və yemişlərin necə seçiləcəyini təqdim edir.
Beləliklə, yetişmiş qarpızın rəngi tünd olmalıdır. Yan tərəfdə sarı ləkə olmalıdır, sapı quru olmalıdır. Dırnağınızla giləmeyvə qabığını deşməyi bacardınızsa, demək meyvə yetişməyib.
Siz həmçinin səsə diqqət yetirə bilərsiniz. Qarpızı ovucunuzla sıxsanız, titrəməyə başlayacaq. Barmağınızla döysəniz, mülayim bir səs eşidəcəksiniz. Meyvəni uzununa ox boyunca sıxmağı bacarsanız, o zaman çatlayacaq.
Bir qovunda yetkinliyin əsas əlaməti quyruğun əksinə olan ucdur. Bir az yumşaq olmalıdır. Əks halda, meyvələr yetişmir. Qovunun qoxusu olmalıdır. Şirin bir ətir yayır. Meyvə çürüməyə başlamışsa, qoxu ilə nəzərə çarpacaq. Həmçinin, tıqqıltı zamanı qovun küt səs çıxarmalıdır.
Qovun və qarpızın istifadəsi mədəaltı vəzi problemli insanlar üçün məhdudlaşdırılmalıdır. Bu vəziyyətdə bir anda 100 qramdan çox məhsul istehlak etməməlisiniz. Yemişin tərkibində çoxlu şəkər və lif var, buna görə də qeyri-məhdud istifadə ilə həzm problemləri yarana bilər.