Alimlərdən taxta qaşıqla bağlı ARAŞDIRMA

Vəziyyətlə hamı tanışdır: bir anlıq fikrin dağılır və birdən spagettinin altından qaynar su bütün sobanı basır. Bunun qarşısını almaq üçün sosial şəbəkələr çoxdan sadə bir həlli tövsiyə edirlər: tavaya taxta qaşıq qoyun. Amma həqiqətən işləyirmi? Cavab bəli, lakin uzun müddət deyil. Alimlər bildiriblər ki, qaşıq effekti müvəqqətidir və elmi əsaslara malikdir.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə "The Conversation" portalı məlumat yayıb.
Adi suyu qaynadarkən o, nadir hallarda “qaçar”. Problem suya qida əlavə edildikdə başlayır - makaron, düyü, süd və ya yulaf. Söhbət karbohidratlar və zülallar, xüsusilə nişasta və kazein haqqındadır ki, bu da qabarcıqları isti, yapışqan köpüyə çevirir. Bu maddələr qabarcıqları örtür, kənarından yuxarı qalxan və tökülən viskoz bir gel əmələ gətirir.
Taxta qaşıq kömək edir - ancaq başlanğıcda. O, maneə rolunu oynayır: səthi soyuyur və onun məsaməli strukturu baloncukların parçalanmasına kömək edir. Lakin, qızdıqca qaşıq bu xüsusiyyətlərini itirir - nəmlənir, isti olur və baloncukları "söndürməyi" dayandırır.
Beləliklə, qaşıq hiyləsi müvəqqəti bir tədbirdir. Mütəxəssislərin fikrincə, ən yaxşı həll yolu daha böyük tavadan istifadə etmək, temperaturu azaltmaq və mətbəxi nəzarətsiz qoymamaqdır.
Turan İSMAYIL