Bu məhsullar BAĞIRSAQ XƏRÇƏNGİNİN riskini artırır. SİYAHI

 23:40 31.07.2021     68

Böyük Britaniya alimləri aşkar ediblər ki, bəzi qida növləri bağırsaqlarda iltihabın inkişafına səbəb olur ki, daha sonra bu iltihab bağırsaq rərçənginin inkişafına səbəb ola bilər.

Milli.Az saglamolun.az-a istinadən bildirir ki, Harvard İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri 121 000 insanın qidalanmasını araşdırdıqdan sonra belə nəticəyə gəliblər ki, bu kimi qida və içkilər bağırsaq xərçənginin riskini xeyli artırır:

- qırmız ət (xüsusilə qızardılmış)

- heyvanların içlatı

- əla növ un (ekstra)

- şirin içkilər

- alkoqol içkiləri.

Məhz bu məhsulların tez-tez istehlakı bağırsaqda iltihabın inkişafına səbəb olur.

Bəzi məhsullar isə əksinə bağırsaqda iltihabı azaldır və bununla da xərçəngin riskini artırır.  Alimlərin belə məhsulların siyahısını tərtib ediblər:

- yarpaq tərəvəzləri (kahı, ispanaq və s.)

- tünd sarı rəngdə olan tərəvəzlər

- tam taxıllar

- qəhvə (şəkərsiz)

- təbii meyvə şirələri (şəkərsiz).

Milli.Az


Bu xəbər Redaktor.az saytına məxsus deyil.
Xəbər mətninə görə ilk mənbə məsuliyyət daşıyır.
Xəbərin mənbəyi: https://news.milli.az/interest/968827.html