Yemək çap edən “3D” printer yaratdılar

 10:08 07.06.2023     468

Rus alimləri tərəfindən hazırlanmış yeni texnologiya, analoqlardan fərqli olaraq, yetişdirilmiş bitki hüceyrələrindən istifadə ediərək yeməklər hazırlayacaq.

Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə “Gels” jurnalı məlumat yayıb.

Mütəxəssislərin fikrincə, qida məhsullarının 3D çapı, əldə edilən qidanın parametrlərinə nəzarət etmək üçün unikal imkanlara görə maraq doğurur.

Alimlər hesab edir ki, gələcəkdə bu texnologiya yemək davranışını idarə etməyin yollarından birinə çevriləcək, çünki insanlar ondan istifadə etməklə qida dəyəri, görünüşü və istədiklıri dadı olan məhsullar yaradacaqlar.

Artıq bu gün 3D qida çapına tələbat var, məsələn, klinik qidalanma, müxtəlif ekspedisiyaların qidalanması və ya uzun müddət sivilizasiyadan kənarda qalmağa məcbur olan digər qrup insanlar.

Vyatka Dövlət Universitetinin elm və innovasiyalar üzrə prorektoru Sergey Litvinets deyib:

"3D qida çapı metodumuzdan istifadə etməklə əldə edilən məhsullar sınaqdan keçirilib və tamamilə yeməyə yararlıdır. Biz optimal temperatur və çap sürətini, təbəqənin qalınlığını və digər proses parametrlərini seçmişik".

Alimlərin fikrincə, bu üsulla bişirmək dizayner prinsipinə uyğun olaraq lazımi biokimyəvi parametrlərə malik yeməyi yığmağa imkan verir, eyni zamanda müxtəlif bitki məhsullarının üstünlüklərini birləşdirməyə imkan verir.

İndi universitet mütəxəssisləri biokütlənin "palitrasına" çiyələk, qaragilə, lingonberries və bir sıra başqaları kimi ənənəvi qida bitkilərinin sabit məhsullarını əlavə etmək üzərində işləyirlər.

Gələcəkdə elmi komanda istifadə olunan bitkilərin çeşidini genişləndirməyi, yeni reseptlər yaratmağı və qida məhsullarının çapı üçün yeni texnoloji rejimləri hazırlamağı planlaşdırır.

Tədqiqat Rusiya Elm Fondu tərəfindən 22-24-01060 saylı layihə və Prioritet 2030 inkişaf proqramının “Sağlamlıq texnologiyaları” strateji layihəsi çərçivəsində dəstəklənib.

Tunar Altunbay